FACEBOOKOVÝ DETEKTIV

Facebookový detektiv dokáže najít různé informace o facebookových profilech. Jediné, co potřebujete, je znát ID profilu, o který se zajímáte.

1. Přihlašte se na Facebook

2. Jděte na zájmový profil

3. Zkopírujte url adresu profilu

4. Nechte si ji převést na ID, například tady.Pozn. Časem vytvoříme vlastní skript.

5. ID profilu vložte níže do polí a hledejte.

Příspěvky

Příspěvky, které profil napsal

Příspěvky, ve kterých je profil označen

Příspěvky, pod kterými profil komentoval

Příspěvky, které se profilu líbily

Fotografie

Fotografie s označeným profilem

Fotografie nahrané uživatelem

Fotografie, na kterých je profil označen

Fotografie, které profil okomentoval

Videa, na kterých je profil označen

Fotografie, které se profilu líbily

Ostatní

Skupiny, ve kterých je profil členem.

Soukromé skupiny, ve kterých je profil členem.

Přátelé profilu.

Stránky, které se profilu líbí.

POSLEDNÍ ČLÁNKY

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Omyly zástupců odborné veřejnosti v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Brno, 20. ledna 2017. Pořad „Máte slovo s Michaelou Jílkovou“ odvysílaný ČT 1 dne 12. 1. 2017 na téma: „Jídlo škodící zdraví“ ukázal velkou zmatenost v názorech na zdravé stravování, významně ji podpořili i zástupci odborné veřejnosti. V pořadu nebylo umožněno, aby mohly zaznít objektivní informace, které diváci očekávali. Ve světě se dnes řeší již velmi aktuální otázka přežití lidstva. Jako cestu odborníci navrhují vegetariánství. ČSVV očekává proto i v ČR obrat od „odborného“ odrazování od vegetariánské stravy k projevení zaslouženého uznání těm, kteří cítí odpovědnost za osud lidstva a jdou druhým příkladem.

Pořad věnoval velký prostor nepodstatným otázkám nevztahujícím se k výživě podporující zdraví: délka střeva, sex, kvalita brambor nebo stížnosti obézní paní na kurz, po kterém nezhubla. Divácká veřejnost přitom očekávala vysvětlení, jak a které nutriční chování přispívá ke vzniku tzv. civilizačních chorob, které dnes sužují tři čtvrtiny obyvatel ČR. Z řad zástupců odborné veřejnosti zazněly výroky, které nemají oporu ve vědě o výživě člověka.

Rádi bychom touto cestou upozornili na dva nejvýznamnější omyly z mnoha, které v pořadu zazněly.

Anorektička není vegetariánka

Zástupci odborné veřejnosti považovali za vegetariána či vegana každého, kdo se orientuje převážně na rostlinnou stravu. V pořadu zařadili tito odborníci do jedné skupiny s vegetariány a vegany i anorektičky, bulimičky, vitariány a frutariány. V případě mentální anorexie se však jedná o mylné zařazení duševně nemocných dívek mezi filosoficky a eticky zaměřenou část populace. Někteří vitariáni mohou jíst i syrové živočišné produkty, například syrové maso, nemusí se tak vždy jednat o vegetariány v pravém smyslu. Základní myšlenkou frutariánství je uznání rostlin jako plnohodnotných živých organismů, nikoli pouhých „polověcí“, naproti tomu vegetariáni a vegani preferují pro výběr své stravy environmentální (vnější podmínky pro život) a etická hlediska.

Přednesené výroky zástupců odborné veřejnosti o vegetariánství znevážily ministerstvo zdravotnictví a odborné společnosti

V pořadu zazněly tyto výroky: MUDr. Tláskal: „Rozhodně nedoporučuji vegetariánství“. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.: „Vyloučení mléka a masa z jídelníčku může vést až k ohrožení zdraví, zvláště pak u dětí“.

Negativní stanoviska zástupců odborné veřejnosti ke zdravotní prospěšnosti vegetariánství nebo veganství nemají oporu ve vědě o výživě a jedná se spíše o prezentaci osobního přesvědčení, a ne poznatků založených na vědeckém výzkumu. V ČR nikdy nebyl proveden výzkum, který by mohl zpochybňovat výzkumy provedené v zahraničí. Navíc tito zástupci odborné veřejnosti svými výroky o vegetariánství znevážili české odborníky na výživu, včetně ministerstva zdravotnictví (viz Prohlášení Nutriční jednoty 1989) a školství, které v roce 1993 zařadilo vegetariánství do školního stravování formou samostatného spotřebního koše.

Odborné grémium Společnosti pro výživu a České pediatrické společnosti se již v roce 2004 vyjádřilo k vegetariánství v souladu se Stanoviskem Americké dietetické asociace k vegetariánství z roku 2003, které ve zkratce zní:

„Názorem Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů je, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění, je nutričně dostatečná a vhodná pro výživu dětí, dospělých, těhotných i kojících žen. Vegetariáni ve srovnání s nevegetariány mají nižší nejen index tělesné hmoty (body mass index, BMI) a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční, ale i krevní tlak a výskyt hypertenze, cukrovky II. typu, nádorů prostaty a střev. Vegetariánská strava také může uspokojit nároky vrcholových sportovců.“

V ČR jsou veřejnost a vegetariáni „odborně“ odrazováni od svého přesvědčení na rozdíl od zahraničí, zejména v USA vidí ve vegetariánství záchranu lidstva

Ještě dál než ČR jdou v oblasti doporučení kulturně vyspělé země. USDA již v roce 2010 vydalo pro USA doporučení pro vegetariány a vegany. V roce 2016 publikovala Elementa Science of the Anthropocene svoji rozsáhlou výzkumnou práci: Kapacita zemědělské půdy USA pro 10 výživových scénářů. Jako nejlépe využívající půdu byl vyhodnocen vegetariánský způsob výživy, který uživí 2,6 krát více populace než současný způsob stravování.
ČSVV očekává proto i v ČR obrat od ponižování, zesměšňování a „odborného“ odrazování od vegetariánství k projevení zaslouženého uznání, úcty a obdivu těm, kteří cítí odpovědnost za osud lidstva a jdou druhým příkladem.

Volba lidskosti